2015. március 30-án az Allergiamentes Életért Alapítvány szervezésesében megalakult a MENTES ÉS FINOM allergénmentes védjegy Szakmai Bizottsága, elindult a Mentes és Finom védjegyprogram.

A Mentes és Finom védjegy célja, hogy a jogszabályi és hatósági előírásokon alapulva pozitív példával elöl járva segítse az ételérzékenységgel élőket, hogy biztonságosan tudjanak éttermet, cukrászdát, pizzériát, egyéb vendéglátóipari egységet választani. A Mentes és Finom védjegy azt jelenti, hogy a védjegy birtokos tud és akar mentes élelmiszert a vendég részére fel-, illetve kiszolgálni.

A Mentes és Finom védjegy szakmaiságát az érintett szakmák képviselőiből felállt Szakmai Bizottság garantálja. A Szakmai Bizottságban képviselteti magát:

 •     Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság
 •     Magyar Pékszövetség
 •     Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
 •     Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete
 •     Magyar Allergia Szövetség
 •     Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége
 •     Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete
 •     BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

A Mentes és Finom védjegyről bővebb információért, kérjük, keresse fel a program honlapját: www.mentesesfinom.hu

 

Immunterápia támogatási program (2012 - 2013 - 2014)


Az allergén-specifikus immunterápia az OEP által Magyarországon nem támogatott gyógymód jelenleg. Alapítványunk saját kezdeményezésben kívánta támogatni, hogy az allergiával küzdő gyermekek és felnőttek életminőségének javulásához hozzájáruljunk az immunterápiás kezelés támogatásával.
A 2012 tavaszán meghozott döntsünk nyomán elindult országos együttműködés magán-orvosi rendelőkkel, és gyógyszer kereskedelmi adományozó cég közreműködésével. 2012-től a javarészt parlagfű immunterápia mellett helyet kapott a szintén sokakat érintő poratka allergia-immunterápia, melyet 2012-től minden évben támogatni tudtunk.
Debrecen, Kaposvár, Szeged és Budapest allergiás betegei számára nyílt meg a lehetőség, az támogatott immunterápia igénybe vételére. Tavaszi-nyári támogatási akciónkban 2012-ben összesen 42 allergiás beteg immunterápiás kezeléséhez tudott támogatással hozzájárulni.

2013-ban a támogatott immunterápia programunk Debrecen, Kaposvár, Szeged és Budapest allergiás betegeit ismét támogatni tudta.

2014-ben ismét sikeresen hirdettük meg a támogatott immunterápia programot parlagfű, valamint poratka-allergiások gyógyulhattak támogatással.

A program második eleme a poratka allergiás gyermekek alapítványi támogatása volt.

A poratka allergiás gyermekek kedvezményesen vehettek igénybe immunterápiás kezelést. Az alapítvány egy éven át tartó program során, minden 18 év alatti gyermek részére, egy doboz immunterápiás készítményt ingyenesen biztosított a kezeléshez. Az alapítvány által biztosított közel 17 ezer forintos támogatást jelentett a terápia első évében a családok részére.

Az Alapítvány támogatási programjában megpályázató előnyök az allergiás páciensek részére:

 • A kezelés első évében a 3. doboz immunterápiás készítmény ingyenes.
 • A programban résztvevő és a kezelést végző intézmény a második kontroll vizit díjából 50%-os kedvezményt biztosít.
 • Igyenes Prick-teszt elvégzése, amennyiben szükség van rá, a kiválasztott rendelőben.

 

Gyermekrajz pályázat (2012)


2012 október „Egészséges élet – Neked mit jelent?”
Az Allergiamentes Életért Alapítvány rajzpályázatot hirdetett óvodások és általános iskolások részére, azzal a céllal, hogy ilyen módon is felhívja a figyelmet az egészséges életmód fontosságára. Pályázni az egészséges életmódhoz kapcsolódó, mozgás és táplálkozás témakörben beküldött alkotásokkal lehetett. A nyertes 12 rajz bekerült az Alapítvány kiadásában megjelent 2013-as naptárba. Az összes pályaművet kiállítottuk a fővárosi Briós Kávézóban.
A 2012 őszi-téli rajzpályázatunk nyertes munkáiból elkészült a szép színes 2013-évi A2-es plakátnaptárunk.  A naptárak megvásárolhatóak voltak támogató partnereinknél, jelképes 500 Ft-os darabáron. Minden naptár megvásárlása támogatta törekvéseinket: asztmás gyerekek úszásának támogatása, lakossági allergia-tájékoztató füzetek, allergiások támogatott immunterápiája.
A naptár pdf-ben itt tekinthető meg.
Ahol a naptárak megtalálhatóak voltak:
Budai Allergiaközpont, Briós Kávézó Budapest, Diéta Bolt, Szegeden a Fabolha.hu telephelyén
Kiállítás a gyermekrajzokból: 2013. Március 8-tól kiállítás nyílt a 100 pályamunkából a Moha házban.
 

Útmutató kiadvány megjelenésének támogatása (2012)


Táplálékalergia felismerésére és kezelésére, megelőzésére (A Magyar Allerggológiai és Klinikai Immunológiai Társaság ajánlásával)

A táplálékallergia helyzet nemzetközi viszonylatban is fokozatosan romlik és nem kis terhet jelent a társadalom minden tagja számára. Alapítványunk, az Allergiamentes Életért Alapítvány különösen fontosnak tartotta, hogy támogassa a mellékelt hiánypótló útmutató kiadását.
A szerzők jól ismerik a téma trendjeit, továbbá tapasztalatukat és kutatási eredményeiket is megosztják az olvasóval. A táplálékallergia számos vetületét megismerhetjük a kiadványból és hasznosan forgathatjuk a mindennapi gyakorlatunk során.

 

Immunterápia támogatási program (2011)


Az immunterápia ma az egyetlen oki terápia, amely nem csak a tüneteket szünteti meg, de képes hozzászoktatni a beteget ahhoz az allergénhez, amely korábban panaszokat okozott. A 3-5 éves terápia alatt teljes tünetmentesség érhető el. Emellett az immunterápiának fontos szerepe van annak megelőzésében is, hogy a betegnél újabb allergiák jelenjenek meg és segítségével kivédhető a súlyosabb szövődmény, például az asztma kialakulása is.
A kedvező tapasztalatok ellenére az immunterápiás készítmények alkalmazása hazánkban méltatlanul háttérbe szorult, 2009-ben mindössze 150 allergiás beteg esetében került sor immunterápiás kezelésre. A kezelések alacsony számának egyik oka finanszírozási kérdés megoldatlansága, az Országos Egészségpénztár ugyanis – szemben az európai gyakorlattal – 2005. óta semmilyen támogatást nem nyújt a terápiához.
Alapítványunk célja, hogy felkutassuk azokat a forrásokat, amelyek segítségével az immunterápiás kezelés minél több ember számára válik elérhetővé. A 2011-es évben a kecskeméti HILTI Szerszám Kft. hozzájárulásával 3 allergiás részére biztosíthattuk az immunterápiás kezelést.
Örömmel fogadjuk a további felajánlásokat, melyek segítségével még több allergiás életét tehetjük könnyebbé!

 

Asztmás gyermekek úszás támogatása (2011)


A program ötletgazdája az alapítvány kuratóriumának tagja, Cseh László háromszoros olimpiai úszóbajnok, aki szintén asztmás panaszok mellett ért el fantasztikus eredményeket ebben a sportágban.

Hazánkban közel 200.000 ember szenved asztmában, és ez a szám minden évben közel 18.000-rel nő. Kiemelkedő az asztmás gyermekek számának gyors növekedése, mely jelenleg 5-8 százalékra tehető. Az iskolai hiányzások egyik leggyakoribb oka a gyermekkori asztma.

A világ egyik vezető gyógyszergyártó cége által hazánkban készült 2006-os felmérés adatai szerint, bár a mai terápiás lehetőségek mellett az asztmás gyermekek sportolhatnak, és kell is, hogy mozogjanak, mégis gyakori eset az öltözőben kuporgó asztmás kisgyermek, aki kimarad a tornaórák és a mozgás közös élményéből - többnyire indokolatlanul.
Az asztmás úszás program megvalósulásában együttműködő partnerünk a Nyéki Imre Uszoda. Alapítványunk az úszóbérlet árából 4000 forintos támogatást biztosít az 25 asztmás gyermek részére. Bízunk benne, hogy ezzel a kedvezménnyel nem csak a családok havi kiadásait tudjuk csökkenteni, de egyben felhívjuk a figyelmet a gyermekek egészséges fejlődésének szempontjából nélkülözhetetlen mozgás fontosságára is. A Budai Allergiaközpont szakmai támogatásával ingyenes légzésfunkció vizsgálatokat végeztünk az uszodai versenyek idején (4 alkalmommal) a Nyéki Imre uszodában.

 

Gyermekrajz pályázat (2010)  „Allergia erdőn mezőn, lakásban”


Az Allergiamentes Életért Alapítvány 2010 őszén rajzpályázatot hirdetett óvodás és általános iskolás gyermekek részére „Ismered az allergiát? Rajzolj róla és nyerj!” címmel. A pályázatra két kategóriában készíthettek rajzot a gyermekek. Az „Allergia erdőn, mezőn” és az „Allergia a lakásban” témakörben beérkezett rajzok azt mutatják, hogy már az óvodás és a kisiskolás korosztály tagjai előtt sem ismeretlen az allergia fogalma. A Budai Allergiaközpontban megrendezett díjátadó ünnepségen az alapítvány által kiállított emléklap mellett a nyertesek átvehettek egy-egy dedikált példányt Bartos Erika írónő műveiből is.
A Briós Kávézó segítségével megvalósulhatott az „Allergia-rajzkiállítás”. 2011 tavaszán a nyertes alkotások és további hét rajz díszítette a hangulatos, gyermekbarát szolgáltatásairól ismert kávézó falait. A számtalan kiváló pályamű közül a zsűri 13 alkotást választott, melyek az alapítvány által kiadott 2011-es falinaptár illusztrációit alkotják. A naptárak eladásából származó bevételt alapítványunk az allergiás, asztmás gyermekek egészségének megőrzésére fordítja.
A falinaptárak népszerűségének köszönhetően az idei évben megvalósulhatott „Asztmás úszás” programunk. A Nyéki Imre Uszodával kialakított együttműködés során alapítványunk meghatározott összeggel támogatja az asztmás gyermekek úszóbérletének vásárlását.
Köszönjük a sok szép rajzot!